Steget före bostadsköp bostadsköpet - hur ser det ut? Vi skulle säga att det egentligen handlar om flera steg som måste tas. Det första steget är att man faktiskt har täckning rent ekonomiskt för att kunna genomföra affären.
Tyvärr är det inte ovanligt att se det motsatta. Vid många affärer så ser man att en budgivning tar fart och där en lycklig vinnare slutligen står som vinnare. Det enda kruxet är att denna inte talat med sin bank om lånelöfte - eller där han har ett lånelöfte som ligger under det bud han gett. Det är något som leder till mycket bekymmer, både för mäklaren och för säljaren.
Budgivningen måste tas om och detta innebär att många andra spekulanter redan gått vidare till andra objekt. För en säljare så kan det här innebära att slutpriset blir betydligt lägre än vad man räknat med. Se alltid till att ha all finansiering färdig innan en budgivning sätter igång - och se alltid till att veta din begränsning.
Ett lånelöfte är baserat på din ekonomiska situation och det handlar inte om ett ungefärligt förslag om hur mycket pengar du har att röra dig med. Har du fått ett lånelöfte så är detta något som banken anser att du - med din inkomst, dina skulder och dina tillgångar - kan klara av att hantera. Håll dig till det.
Se till undersöka bostaden innan
Bostadsaffärer idag - speciellt i större städer - går fort. Det kan ta en vecka från dess att den första visningen äger rum tills att köpekontraktet skrivs. För fort? Ja, i vissa fall så kan man kanske begära lite mer tid och lite mer kött på benen.
Som köpare så har man ett ansvar som ligger i undersökningsplikten. Den innebär att man ska undersöka bostaden både ur ett estetiskt och ett funktionellt perspektiv och att detta även gäller för mer svåråtkomliga utrymmen. I samband med denna undersökning så ska man delge fel och brister till säljaren. Detta kan leda till att man får exempelvis ett avdrag på priset.
Hur ska man då veta efter vad man ska titta efter? Som lekman så är det naturligtvis svårt. Rådet är därför väldigt enkelt: man genomför inte undersökningen på egen hand - man anlitar en professionell besiktningsman. Det här gör att man slipper en risk i att hamna i konflikt med säljaren.
Begär en besiktningsklausul
Ett tips är att man begär att en besiktningsklausul förs in i köpekontraktet. Om en affär - som alltså är vanligt förekommande - går fort så kanske man inte hinner med att kontakta en besiktningsman för en mer noggrann undersökning. En klausul köper tid - normalt en-två veckor - där man i lugn och ro kan inspektera bostaden närmare och mer ingående. Skulle det finnas allvarliga fel och brister så kan man häva köpet - eller begära ett annat, billigare, pris.
Man får emellertid vara beredd på att en sådan klausul kan komma att förhindras av säljaren. Om så är fallet så bör man kanske fundera både en och två gånger hur det kan komma sig? Det kan tyda på att säljaren är medveten om något fel som han inte meddelat mäklaren om. Det kan indikera att du kanske gör bäst i att avvakta och vänta in ett annat objekt istället. Oavsett vilket: se alltid till att fullgöra undersökningsplikten.